Français

Bestaande klant?

Kunnen contactlenzen of vloeistof bevriezen?

Ing. Petra Průchová

Medische review door Ing. Petra Průchová, Optometrist, op 27. 11. 2024. Geschreven door Lentiamo

Zijn je contactlenzen bevroren in hun verpakking tijdens je wintersportvakantie, of hebben ze een koude nacht in de auto doorgebracht, waardoor je twijfelt over hun conditie? 

Hoewel contactlenzen zijn ontworpen om een reeks temperaturen te weerstaan en meestal veilig zijn om te dragen nadat ze zijn bevroren en weer ontdooid, hebben onze Lentiamo-optometristen enkele suggesties na bevriezing.

Ontdek hoe temperaturen onder nul je lenzen in de winter kunnen beïnvloeden en krijg tips om optimale zorg te garanderen voor je lenzen en ogen. 

Kunnen contactlenzen bevriezen?

Ja, contactlenzen die in oplossing worden bewaard, kunnen bevriezen wanneer ze worden blootgesteld aan temperaturen rond of onder -15°C. Dit geldt ook voor lenzen die in de verzegelde blisterverpakking van de fabrikant zitten met gebufferde oplossing. 

Gelukkig bevriezen lenzen niet op je ogen (zelfs niet bij vrieskou). De oppervlaktetemperatuur van het hoornvlies en de traanvloeistof blijft rond de 34–35°C, warm genoeg om te voorkomen dat lenzen bevriezen terwijl je ze draagt.1

Wist je dat? 

Als contactlenzen niet worden bewaard in een lenzenvloeistof, drogen ze waarschijnlijk eerder uit dan dat ze bevriezen. Hierdoor worden ze gevoeliger voor krassen, scheuren, breuken en afzettingen.

Wat gebeurt er als contactlenzen bevriezen?

Contactlenzen blijven waarschijnlijk draagbaar, zelfs nadat ze bevroren zijn. In zeldzame gevallen kunnen er echter veranderingen optreden die hun veiligheid en draagbaarheid beïnvloeden. Deze veranderingen kunnen omvatten:

  • Structurele veranderingen in het lensmateriaal – Structurele veranderingen kunnen de optische eigenschappen en de algehele prestaties beïnvloeden.
  • Barsten of breken – Bevroren lenzen kunnen gemakkelijker barsten, breken of scheuren als ze niet voorzichtig worden behandeld, waardoor ze onbruikbaar worden. 
  • Effecten van uitdroging – Bevriezing kan uitdroging veroorzaken, waardoor het watergehalte van de lens verandert en het comfort en de helderheid worden beïnvloed.
  • Invloed op de lenzenvloeistof – De lenzenvloeistof in blisterverpakkingen kan ook worden beïnvloed door bevriezing, wat mogelijk gevolgen heeft voor de geschiktheid als omgeving voor contactlenzen.

Factoren die het bevriezen van contactlenzen beïnvloeden

Verschillen tussen soorten contactlenzen kunnen bepalen hoe snel lenzen bevriezen of hoe ze worden beïnvloed. Overwegingen zijn onder meer:

  • WatergehalteLenzen met een hoger watergehalte kunnen gemakkelijker bevriezen, wat mogelijk structurele schade veroorzaakt.
  • Materiaalsamenstelling – Zachte lenzen kunnen kwetsbaarder zijn voor temperatuursveranderingen dan harde lenzen.
  • Duur van blootstelling – Langdurige blootstelling verhoogt het risico op schade.
  • Lensontwerp – Complexe lensontwerpen, zoals multifocale lenzen, kunnen meer merkbare veranderingen vertonen.

Zijn bevroren contactlenzen veilig om te gebruiken? 

Als er geen tekenen van fysieke schade of structurele veranderingen zijn, zijn contactlenzen over het algemeen veilig om te dragen na bevriezing. 

In een onderzoek uit 2019, ondersteund door contactlensfabrikant CooperVision, concludeerden onderzoekers dat alle geteste contactlenzen bij -50°C (-58°F) gedurende 72 uur hun goedgekeurde parameters behielden voor basiscurve (BC), diameter (DIA), watergehalte en sterkte (PWR). Daarnaast voldeden alle geteste contactlensverzorgingsoplossingen na blootstelling aan de specificaties voor pH, osmolaliteit, desinfectie-effectiviteit en conserveringseffectiviteit.2

Let op dat eventuele schade aan ongeopende blisterverpakkingen of andere verpakkingen mogelijke problemen met de contactlenzen of oplossing kan aangeven, of ze nu bevroren zijn of niet. Als er zichtbare schade aan de verpakking is, gebruik de contactlenzen dan niet en neem contact op met de verkoper voor advies over de beschadigde goederen, hun veiligheid of mogelijke vervanging.

Wat te doen als je contactlenzen bevriezen? 

Als je contactlenzen bevroren zijn, volg dan de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt:

  1. Laat lenzen geleidelijk ontdooien – Laat bevroren contactlenzen op natuurlijke wijze ontdooien in een omgeving op kamertemperatuur. Vermijd het gebruik van warmtebronnen zoals magnetrons of heet water, omdat dit de lenzen kan vervormen en beschadigen.
  2. Controleer op schade – Controleer na het ontdooien op tekenen van schade, zoals vormveranderingen, barsten of andere onregelmatigheden. Als ze beschadigd zijn, gooi ze dan weg.
  3. Raadpleeg een professional – Neem bij twijfel over veiligheid of effectiviteit contact op met je oogzorgspecialist voor advies.
  4. Voorkom toekomstige bevriezing – Bewaar lenzen op een temperatuurveilige locatie, vooral tijdens reizen in koude omstandigheden. Je kunt ze ook dicht bij je lichaam houden om een gematigde temperatuur te behouden, indien nodig.

Kunnen contactlensvloeistoffen bevriezen? 

Ja, contactlensvloeistof kan bevriezen bij temperaturen rond -15°C, of het nu in blisterverpakkingen of flessen zit. Controleer het etiket van de fabrikant of de website voor aanbevolen opslagtemperaturen. Meestal wordt een kamertemperatuur van ongeveer 20–25°C (68–77°F) aanbevolen.

Controleer je vloeistof op veranderingen in kleur, helderheid of geur na ontdooien. Gooi de vloeistof weg en gebruik een nieuwe als je afwijkingen opmerkt.

Voorkomen dat contactlenzen en vloeistof bevriezen

Om te voorkomen dat contactlenzen en vloeistof bevriezen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Opslaglocatie – Bewaar je contactlensvloeistof op een koele, droge plaats, weg van ramen en buitendeuren die tocht veroorzaken.
  • Niet in voertuigen laten liggen – Zorg ervoor dat je tijdens het reizen contactlenzen en vloeistoffen binnen meeneemt om onnodige blootstelling aan koude temperaturen te voorkomen.
  • Neem handbagage mee – Neem reisformaat lenzenvloeistof mee in je handbagage in plaats van in ingecheckte bagage, waar de temperaturen extremer kunnen zijn.
  • Plan leveringen – Kies voor geplande leveringen of ophaalpunten binnenshuis. Onthoud echter dat lenzen tijdens transport kunnen bevriezen, dus wees voorzichtig bij het hanteren van je contactlenzen.

Pro-tip: Verwacht je een levering van contactlenzen en maak je je zorgen dat je lenzen bevriezen? Kies voor ophaalpunten binnenshuis of plan leveringen wanneer mogelijk. Dit minimaliseert de tijd dat een pakket buiten in de kou kan staan voordat je het ophaalt. Maar onthoud dat je contactlenzen tijdens transport bevroren kunnen zijn. Controleer ze goed voordat je ze gebruikt.

Feiten

  • -15°C (5°F) – De geschatte temperatuur waarbij contactlensvloeistof en lenzen kunnen bevriezen.
  • 34–35°C (~93–95°F) – De oppervlaktetemperatuur van het hoornvlies en de traanvloeistof die voorkomt dat lenzen op je ogen bevriezen.
  • 20–25°C (68–77°F) – Temperatuurbereik om lenzen en vloeistof op te slaan (controleer echter altijd de specificaties van de fabrikant).

Het is essentieel om de richtlijnen van de fabrikant te volgen met betrekking tot opslag en handling om schade aan je contactlenzen te voorkomen. Als je ooit twijfelt over de geschiktheid van je lenzen of producten bij specifieke weersomstandigheden, raadpleeg dan je oogzorgspecialist voor persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen

Zijn lenzen onbruikbaar als ze bevriezen?

In de meeste gevallen zijn lenzen niet onbruikbaar als ze in hun verpakking bevriezen. De gebufferde oplossing is ontworpen om een stabiel pH-niveau te behouden voor de veiligheid van je lenzen. Het is echter essentieel om lenzen te controleren op zichtbare schade voordat je ze gebruikt. Overleg met je oogzorgspecialist is de beste manier om de veiligheid van je lenzen te waarborgen.

Kunnen ongeopende lenzen bevriezen?

Ja, ongeopende contactlenzen kunnen bevriezen in een oplossing bij ongeveer -15°C (5°F). Verzegelde blisterverpakkingen beschermen lenzen meestal tegen fysieke schade, maar de effectiviteit van de oplossing kan worden aangetast. Na een paar uur op kamertemperatuur keren de lenzen terug naar hun normale staat, zodat je ze kunt inspecteren op merkbare veranderingen in kleur of vorm.

Welke temperatuur is te koud voor lenzen?

Contactlenzen in vloeistof zijn gevoelig voor bevriezing bij temperaturen rond -15°C (5°F). Hoewel het dragen van lenzen in koud weer kan leiden tot droge of geïrriteerde ogen, zullen lenzen niet op je ogen bevriezen, zelfs niet bij extreme temperaturen.

Afsluitende gedachten van Lentiamo

Concluderend is er meestal geen reden om je zorgen te maken over de veiligheid van bevroren contactlenzen of contactlensvloeistoffen. Wees echter voorzichtig bij het inspecteren en opnieuw inzetten van je lenzen nadat ze zijn ontdooid. 

En vergeet niet om andere voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid van je ogen in de winter te waarborgen, zoals het dragen van zonnebrillen om je ogen te beschermen tegen schadelijke ultraviolette straling.

Als je twijfels hebt over het gebruik van lenzen of de veiligheid van je ogen bij koude temperaturen, aarzel dan niet om persoonlijke hulp en begeleiding te zoeken bij je oogzorgspecialist. Zij helpen je graag verder en bieden de nodige ondersteuning.

 

Lees meer


Bronnen

1.National Library of Medicine, Impact of Ocular Surface Temperature on Tear Characteristics: Current Insights

2.CooperVision, Impacts of Extreme Environmental Conditions on Contact Lenses

 

 

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten