Français

Bestaande klant?

Hydrogel vs. silicone hydrogel lenzen: voor- en nadelen

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 23. 10. 2019. Geschreven door Lentiamo

Elke contactlensdrager, zeker diegenen die lijden aan het droge ogen syndroom, staat op een bepaald punt voor de vraag: „Wat is het beste materiaal voor contactlenzen?“

  • Hoe belangrijk is het watergehalte in contactlenzen?
  • Zal ik kiezen voor hydrogel of silicone hydrogel lenzen?
  • Welk materiaal is het beste voor mijn gevoelige ogen?

Wij ontvangen dagelijks vragen, daarom hebben wij besloten deze in dit artikel te behandelen, om het duidelijker te maken.

Wat voor soort zachte contactlenzen zijn er?

Tegenwoordig zijn de meeste contactlenzen gemaakt van hydrogel of silicone hydrogel.

Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Laten we de eigenschappen en de verschillen tussen hydrogel contactlenzen en silicone-hydrogel lenzen bekijken.

Hydrogel contactlenzen

Hydrogel lenzen zijn gemaakt van gel-achtige, waterhoudende kunststoffen die hydrogels worden genoemd. Deze lenzen zijn zeer dun en buigzaam en passen zich aan het oppervlak van het oog aan.

In het begin van de jaren zeventig werden hydrogelglazen geïntroduceerd, waardoor contactlenzen veel populairder werden, dankzij het verbeterde comfort en gebruiksgemak.

Als het gaat om droge en gevoelige ogen is hydrogelmateriaal, dankzij zijn unieke biocompatibiliteit met het menselijk oog, vaak de meest geschikte keuze.

Een recente studie die hydrogellenzen vergeleek met silicone hydrogellenzen 1 meldde dat er bij sommige gevallen een verband bestaat tussen de aanwezigheid van siliconen en de toename van oogallergieën.

Het nadeel van hydrogellenzen ontstaat wanneer het water geleidelijk verdampt (bijv. na vele uren dragen of in een veeleisende omgeving) waardoor het materiaal minder comfortabel wordt.

Voordelen

  • Groot comfort en duurzaamheid
  • Zeer biocompatibel met het menselijk oog
  • Geschikt voor gevoelige ogen

Nadelen

  • Lagere zuurstofdoorlaatbaarheid
  • Minder comfortabel na vele uren dragen
  • Minder elastisch dan siliconenhydrogel

Silicone hydrogel contactlenzen

Siliconen hydrogel lenzen zijn een geavanceerd type zachte lenzen die beter doorlaatbaar zijn dan gewone hydrogel lenzen en nog meer zuurstof in het hoornvlies laten komen. Geïntroduceerd in 2002, het is een combinatie van hydrogel en siliconen waarin de fabrikant de zuurstofdoorlaatbaarheid kan verhogen, zelfs met een laag watervolume. Moderne silicone hydrogel lenzen bieden het voordeel van een hogere zuurstofoverdraagbaarheid, wat het risico op ooghypoxie 2 vermindert. Deze functie maakt ze een goede keuze voor langdurig gebruik. Het nadeel van deze lenzen is echter de lagere bevochtigingsgraad en de neiging om meer afzettingen aan te trekken.

Voordelen

  • Hoge zuurstofdoorlaatbaarheid
  • Verminderen van hypoxie-gerelateerde symptomen
  • Laat langdurig dragen toe

Nadelen

  • Minder comfortabel voor gevoelige ogen
  • Meer afzettingen
  • Niet geschikt voor siliconenintoleranten

Wat is het beste materiaal voor contactlenzen?

Zoals wij onze klanten graag benadrukken, bestaat er niet zoiets als „het beste contactlensmateriaal op de markt“. Het is een kwestie van het vinden van de beste optie voor je eigen ogen.

Nogmaals sprekend over de verschillen tussen hydrogel en siliconenhydrogel,

Geen van beide materiaalsoorten vertoonde superioriteit in comfort en het aantal ongewenste voorvallen was bij beide materiaalsoorten laag. Deze bevindingen suggereren dat de keuze van het materiaal volledig afhankelijk is van de overeenkomst tussen de specialist en de patiënt3.

De eerste regel is, zoals altijd, dit te bespreken met je oogarts. Elk model contactlenzen heeft andere kenmerken, maar elk oog is anders en heeft dus andere behoeften. En natuurlijk is een van de belangrijkste parameters waarmee je rekening moet houden bij de keuze van contactlenzen van hoge kwaliteit, precies het watergehalte. Water hydrateert de lenzen, het maakt ze zachter en comfortabeler om te dragen.

Nieuwe contactlenzen nodig?

Daglenzen, weeklenzen en maandlenzen vind je op Lentiamo. Silicone hydrogel en hydrogel lenzen.

Bekijk silicone hydrogel lenzen Bekijk alle contactlenzen

Watergehalte in contactlenzen

Afhankelijk van het watergehalte kunnen contactlenzen in drie groepen worden ingedeeld. Elke groep heeft een iets andere kwaliteit. Weet je tot welke groep jouw lenzen behoren?

  • Laag watergehalte (tot 45%) – silicone hydrogel contactlenzen, vaak bedoeld voor extended wear. Ze hebben bijna 100% zuurstofdoorlaatbaarheid.
  • Medium watergehalte (tot 60%) – hydrogel contactlenzen, geschikt voor de meeste gebruikers.
  • Hoog watergehalte (tot 90%) – hydrogel contactlenzen voor meer gevoelige ogen.

Watergehalte en overdraagbaarheid van zuurstof (Dk/t)

Zoals je kunt zien in de onderstaande tabel, hangt de verhouding van de doorlaatbaarheid van je lenzen direct af van hun watergehalte.

Watergehalte en overdraagbaarheid van zuurstof (Dk/t)
Hoe hoger het watergehalte, des te moeilijker is het voor zuurstof om bij het hoornvlies te komen waar het oppervlak afhankelijk is van zuurstof uit de lucht. En het werkt andersom: hoe beter het materiaal doorlaatbaar is voor zuurstof, hoe minder water zich eraan kan binden.

Dus, als je lenzen vochtig zijn, zullen ze zeker comfortabel en gemakkelijk aan te brengen zijn.

Maar onthoud dat het water geleidelijk verdampt uit je lenzen gedurende de dag.

Als dit gebeurt, kunnen je ogen droog worden.

Er kunnen zich ongemakken voordoen en je kan jeuk en een branderig gevoel krijgen. Dit is de reden waarom veel gebruikers van contactlenzen denken dat hoe meer water, hoe beter voor hun ogen.

Maar eigenlijk is vocht niet het enige wat onze ogen nodig hebben om gezond te blijven. Onze ogen moeten ademen. Daarom is het altijd belangrijk om de hulp van een oogarts in te roepen bij het kiezen van de juiste lenzen. Bevochtigbaarheid en ademend vermogen zijn beide even belangrijk. Het is een kwestie van evenwicht.

Als het bovenstaande te theoretisch klinkt, kijk dan eens naar de volgende grafiek.

Contactlenzen in kaart op basis van het watergehalte en de overdraagbaarheid van de zuurstof (Dk/t)

Contactlenzen in kaart op basis van het watergehalte en de overdraagbaarheid van de zuurstof (Dk/t)



Hier zijn een aantal van de meest populaire contactlenzen op de markt en hun vochtigheidsgehalte/overdraagbaarheidsverhouding te zien. Als contactlensdrager kan je ervaring hebben met een of meer van deze lenzen. Hier kan je hun eigenschappen gemakkelijk vergelijken. Van theorie tot praktijk!

Best verkochte hydrogel contactlenzen

Lenjoy 1 day Comfort

Lenjoy 1 Day Comfort (30 lenzen)

Lenjoy 1 day Comfort contactlenzen bieden verbluffende visuele prestaties, langdurig draagcomfort en een optimale gezondheid voor de ogen dankzij hun asferische ontwerp. Biologisch compatibele hydraterende technologie, antislip oppervlak, UV-stralingsbescherming en lichtblauwe tint voor eenvoudigere hantering zijn de belangrijkste kenmerken van deze lenzen. Gemaakt met Omafilcon, momenteel een van de meest geschikte materialen tegen droog oogsyndroom, aldus de artsen.

Lenjoy 1 Day Comfort

Best verkochte silicone hydrogel lenzen

1-DAY Acuvue Moist

1-DAY Acuvue Moist

1-Day Acuvue Moist zijn daglenzen voor eenmalig gebruik die de hele dag door een verbazingwekkend comfort en frisheid bieden dankzij hun vochtvergrendelingstechnologie, waardoor ze gemakkelijk en comfortabel te dragen zijn.

1-DAY Acuvue Moist

Vond je dit onderwerp interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het!


Bronnen:

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten