4 Redenen waarom een zonnebril dragen belangrijker is dan je denkt
Het dragen van zonnebrillen wordt steeds populairder. Dat is met een goede reden. Zonnebrillen, met hun vele kleuren, vormen en materialen benadrukken ons karakter en helpen ons onze persoonlijkheid te versterken. Zo zijn ze een van onze favoriete accessoires geworden.
Maar de stijlfactor van een zonnebril is niet hun enige voordeel. In de eerste plaats heeft een zonnebril een onmeetbare beschermende functie tegen UV-stralen.
Ze beschermen onze ogen tegen ernstige oogziekten en zijn de beste bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Voor volwassenen en kinderen, zowel in de zomer als in de winter!
Ontdek welke kenmerken een zonnebril onze ogen beschermt en waarom een merkzonnebril duurder is, maar ook veel meer bescherming biedt.
1. Zonlicht kan ernstige oogziekten veroorzaken
Zoals de naam al doet vermoeden, dragen we een zonnebril om ons te beschermen tegen de zon en de UV-straling. Net zoals onze huid moet worden beschermd tegen overmatige zon door het gebruik van zonnebrandcrème en lange kleding, moeten ook onze ogen worden beschermd. Dit komt omdat zonnestraling fatale gevolgen kan hebben voor ons hoornvlies en netvlies.
Als er te veel ongefilterd zonlicht in onze ogen komt, vooral op jonge leeftijd, kunnen er ernstige ziekten ontstaan, die kunnen leiden tot volledige blindheid of zelfs kanker.
Note: De lens van een volwassenen kan tot op zekere hoogte UV-licht absorberen, zodat het niet in het inwendige van het oog kan komen.
De ogen van kinderen zijn echter bijzonder kwetsbaar: In de eerste levensjaren bereikt 90% van de UVA- en meer dan 50% van de UVB-stralen het netvlies, en op de leeftijd tussen 10 en 13 jaar ongeveer 60% en 25%. Pas op de leeftijd tussen 18 en 20 jaar kunnen de UV-stralen door de lens worden gefilterd. Lees onze 7 redenen waarom kinderen een zonnebril moeten dragen.
Hier is een overzicht van de meest voorkomende oogziekten veroorzaakt door zonlicht
Cataract (Staar)
Staar is de vertroebeling van de natuurlijke lens van het oog. Het is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen boven de 40 en is ook de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. Bovendien zijn de risicofactoren voor staar onder andere ultraviolette straling. Om staar te voorkomen, moet je een zonnebril dragen die de UV-stralen van de zon voor 100 procent blokkeert. Volledige preventie van staar door middel van een zonnebril is echter niet gegarandeerd, omdat de ziekte ook door andere fysiologische factoren dan blootstelling aan de zon kan worden veroorzaakt.
Maculadegeneratie
Maculaire Degeneratie (netvliesveroudering) gebeurt wanneer het kleine centrale gedeelte van je netvlies, de macula genaamd, afslijt. Het netvlies is het lichtgevoelige zenuwweefsel aan de achterkant van het oog. Het veroorzaakt meestal geen blindheid, maar kan ernstige problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken. Verschillende gerenommeerde studies hebben gesuggereerd dat blootstelling aan de zon een risicofactor kan zijn voor maculadegeneratie en dat de gevoeligheid van de huid voor zonlicht en iriskleur een centrale rol speelt bij het bepalen van de macula degeneratie.
Oogkanker
De meeste melanomen tasten de huid aan, maar sommige ontwikkelen zich in andere delen van het lichaam, waaronder het oog. Oogkanker (oculair melanoom) ontwikkelt zich in de pigmentproducerende cellen die de ogen kleur geven. Blootstelling aan UV-licht kan het risico op melanoom in het bindvlies vergroten. Dit melanoom komt voor aan het oppervlak van het oog.
Welke zonnebril beschermt je tegen ernstige ziektes veroorzaakt door de zon?
Niet alle zonnebrillen zijn even effectief. Of ze nu vintage, goedkoop, duur of gepolariseerd zijn, ze kunnen al dan niet hun werk doen om onze ogen te beschermen.
De meeste zonnebrillen hebben tegenwoordig UV-bescherming in het glas in plaats van een coating eroverheen, en de meeste toonaangevende merken vermelden UV-bescherming op hun label. Zoek naar een label dat zegt „100% bescherming tegen zowel UVA als UVB“. of “100% bescherming tegen UV-400.”
2. Sneeuwschittering, zand en wind veroorzaken pijnlijke irritatie van het oog
Hoewel de meesten van ons geloven dat zonnebrillen alleen bescherming bieden tegen de zon, bieden ze ook een schild tegen tal van andere risicofactoren.
Sneeuw
Net zoals een zonnebril ons beschermt tegen UV-straling van de zon, helpt hij ons ook tegen UV-straling en weerkaatst licht van de sneeuw.
Sneeuw reflecteert 80% van de UV-stralen van de zon en kan een aandoening veroorzaken die bekend staat als sneeuwblindheid, waarbij de schittering van de zon eigenlijk het hoornvlies verbrand (hoornvliesverbranding). Als je gaat skiën, snowboarden of wandelen in de sneeuw (op elk moment van het jaar), draag dan een zonnebril. Zorg ervoor dat ze de onderkant van de ogen bedekken en beschermen, vanwege het reflecterende effect van de sneeuw.
Zand
Zand kan ook ernstige irritatie en vervuiling van het oog veroorzaken. Draag daarom altijd een zonnebril als je op het strand ligt of als je aan het volleyballen bent. Leer meer over wat nog meer schadelijk is voor je ogen op het strand.
Wind
De wind kan je ogen uiteindelijk irriteren en uitdrogen. Daarom biedt een zonnebril bescherming in bijzonder winderige situaties. Als je gevoelig bent voor droge ogen in winderige omstandigheden, overweeg dan het gebruik van een zonnebril en oogdruppels.
3. Onze ogen hebben speciale zorg nodig als ze herstellen van een operatie
Sommigen kiezen ervoor om een oogoperatie te ondergaan om een visuele beperking te bestrijden, om te kunnen zien zonder de hulp van brillen of contactlenzen. Een veelvoorkomende ingreep is LASIK. De correctie wordt bereikt met een speciale laser die het hoornvlies opnieuw vormgeeft met als doel het vermogen tot scherpstellen te veranderen.
Na verloop van tijd verbeteren de ogen geleidelijk aan. Het is dus mogelijk om een paar dagen na de operatie weer aan het werk te gaan en terug te gaan naar de dagelijkse routine. Patiënten kunnen de eerste dagen ongemak ondervinden, zoals lichte irritatie en lichtgevoeligheid, halo's, schittering of sterretjes in een omgeving met weinig licht.
In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn deze problemen tijdelijk en verdwijnen ze binnen drie tot zes maanden volledig. Gedurende deze tijd moeten de ogen strikt worden beschermd tegen zonlicht, vuil en weersinvloeden. De beste manier om dit te bereiken is door het dragen van een hoogkwalitatieve zonnebril.
4. Goedkope glazen van lage kwaliteit zijn schadelijker voor je ogen dan geen zonnebril dragen
Hoewel zonnebrillen van de supermarkt, kledingwinkel, benzinestation of van verkopers op het strand heel gewoon en goedkoop zijn, raden we deze goedkope glazen ten zeerste af. Helaas biedt een goedkope zonnebril vaak onvoldoende bescherming tegen de zon en kan daardoor leiden tot ernstige oogziekten.
De reden hiervoor is eenvoudig: de donker getinte glazen van elke zonnebril, of die nu duur of goedkoop is, verwijden onze pupillen. Hierdoor zien we beter in donkere lichtomstandigheden. De dilatatie van onze pupillen kan echter ernstige gevolgen hebben als de donkere glazen geen ingebouwde UV-bescherming bieden. De zonnestralen kunnen ongehinderd de binnenkant van het oog binnendringen en ziekten zoals staar of oogkanker veroorzaken (zie hierboven).
Draag daarom altijd een hoogwaardige merkzonnebril met een label dat 100% UVA- en UVB-bescherming garandeert.
Ben je overtuigd?
Bekijk dan onze enorme selectie aan kwalitatief hoogstaande zonnebrillen. Lentiamo biedt glazen van de hoogste kwaliteit, de meest prestigieuze merken en met de beste UV-filters.