Français

Bestaande klant?

Weet jij hoeveel ziektekiemen er in ons huis leven?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 14. 10. 2020. Geschreven door Maria Chiara Tarsia

Openbare toiletten, restaurants, hotels, werk, school, de bus. De meesten van ons weten dat deze plaatsen vies kunnen zijn en hopelijk volgen we allemaal de aanbevolen hygiënische regels op dergelijke plaatsen. Er is toch niets om je zorgen over te maken in ons eigen huis. Of misschien toch wel? De uitzonderlijke situatie waar we allemaal in leven is dankzij het Coronavirus. Het zorgt ervoor dat we veel van onze gewoontes en de ruimtes waarin we leven in een nieuw perspectief zien. Maar voordat we in paniek raken, laten we wat feiten ontdekken die ons kunnen helpen om dit gevoelige onderwerp te bespreken

Een vuile schoonmaakspons heeft dezelfde microbiële dichtheid als menselijke ontlasting. Maar het is niet alleen de spons. Ons huis kan – in termen van bacteriële besmetting – een gevaarlijke plek zijn om te wonen. Hier is nog een verrassend voorbeeld: wist je dat er zijn meer bacteriën aanwezig zijn op een liftknop dan op een wc-bril? Het lijkt misschien onvoorstelbaar, maar het is waar.


Waar vind je de meeste bacteriën in je huis?

We denken misschien dat de vieste plek in onze huizen de badkamer is, maar een studie van de NSF International Germ Household heeft aangetoond dat, verrassend genoeg, de keuken de vuilste plek in het huis is. Ze voerden een uitstrijkje uit op 30 gemeenschappelijke items in de huishoudens van 22 gezinnen en vonden gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella en E. coli in de verontrustende percentages die hieronder worden opgesomd.

Keuken

  • Bacteriën werden gevonden op meer dan 75% van de schoonmaaksponzen
  • 45% van de gootstenen
  • 32% van de aanrechtbladen
  • 18% van snijplanken

Badkamer

  • De aanwezigheid van bacteriën werd aangetoond op 27% van de tandenborstelhouders
  • 9% van de badkamer kranen

Spullen voor persoonlijk gebruik

Maar het gaat niet alleen om liften, keukens en toiletten. Onze smartphones, toetsenborden en afstandsbedieningen, die voortdurend en onbewust worden gebruikt, moeten ook worden schoongemaakt.


Bacteriën op je smartphone

Waarom? Een studie gepubliceerd van de International Journal of Environmental Research and Public Health heeft bevestigd dat er meer ziektekiemen op het oppervlak van onze smartphones zitten dan op een wc-bril, 600 bacteriën vs. 30, wat betekent dat het 30 keer meer is dan de WC, om precies te zijn.

Hoe houd je contactlenzen schoon en veilig

Contactlenzen worden geproduceerd met de strengste veiligheidsmaatregelen, zodat we er altijd zeker van kunnen zijn dat ze perfect schoon uit de verpakking komen. En zoals we in een eerder artikel hebben uitgelegd, zijn contactlenzen veilig om te dragen tijdens de COVID-19 pandemie. Het is echter belangrijk om eenvoudige regels te volgen, zoals:
  • Raak de ogen nooit aan en breng geen contactlenzen in of uit als de handen niet eerst gewassen zijn.
  • Vermijd het dragen van contactlenzen bij griep of verkoudheidsverschijnselen.


Voor het omgaan met contactlenzen of het aanraken van onze ogen en gezicht in het algemeen, als er geen zeep en water beschikbaar is, is het ook aan te raden om een geschikte handreinigingsgel te gebruiken. Het zal zelfs de laatste schadelijke bacteriën doden en het risico op infectie in het oog tot een verwaarloosbare 0,01% verlagen. Deze eenvoudige voorzorgsmaatregel kan het risico op luchtweginfecties met 16% verminderen..

Daglenzen zijn duidelijk de gemakkelijkste oplossing. Elke dag een nieuw paar en geen onderhoud nodig. Voor degenen die de voorkeur geven aan week- of maandlenzen, vergeet niet om elke dag een reinigingsschema te volgen, met behulp van een goede multi-purpose lenzenvloeistof of een peroxide lenzenvloeistof, voor een extra grondige schoonmaakbeurt.


Ten slotte, wanneer je twijfelt of je contactlenzen kunt dragen, kan je simpelweg overstappen op onze vertrouwde brillen. Maar wat als de bril beslaat terwijl je een mondkapje draagt? Lees onze nuttige tips tegen een beslagen bril!


Hoe je een goede handhygiëne behoudt

Contact van man tot man is een van de meest voorkomende oorzaken van de overdracht van bacteriën – statistieken zeggen dat tot 80% van alle infecties worden verspreid door aanraking. Verdere statistieken zeggen ook dat we, ondanks deze dreigingen, over het algemeen weinig aandacht besteden aan een goede handhygiëne. Zo wast bijvoorbeeld 15% van de mannen en 7% van de vrouwen hun handen niet, zelfs niet na het gebruik van het toilet. Dus misschien is het sowieso beter te zwaaien dan een hand te schudden!

Was je handen altijd voor en na:

  • het snuiten van je neus, hoesten of niezen
  • het bereiden van eten of het aanraken van niet-gewassen groenten en fruit
  • het plaatsen of verwijderen van contactlenzen
  • het verzorgen van een wond of een ziek persoon
  • het gebruiken van de badkamer, het verschonen van de luier van een baby of het helpen van kinderen in de badkamer
  • het aanraken of voeden van een huisdier, of na het opruimen van hun uitwerpselen
  • het aanpakken van vuilnis

en, natuurlijk, was je handen als ze zichtbaar vuil zijn.

We weten dat dit op zich niet bemoedigend is, maar raak niet in paniek, er zijn voortdurend gevaren om ons heen en gelukkig zijn er verschillende oplossingen. In het kort: gebruik altijd zeep, was je handen minimaal 30 seconden en droog ze goed af.


Hoe was je jouw handen
  • Maak je handen nat met water.
  • Breng voldoende zeep aan om je handen te bedekken.
  • Wrijf je handen van handpalm tot handpalm.
  • Wrijf over de rug van je linkerhand met de palm van je rechterhand met je vingers in elkaar verweven. Herhaal dit dan met de andere hand.
  • Wrijf de achterkant van je vingers tegen de handpalmen met je vingers in elkaar verweven.
  • Pak je linkerduim met je rechterhand vast en wrijf rondom. Herhaal dit met je linkerhand en je rechterduim.
  • Wrijf je vingertoppen in de andere handpalm in een cirkelvormige beweging en ga heen en weer. Herhaal dan met de andere hand.
  • Spoel je handen met water.
  • Droog ze goed af, met een schone handdoek of met een wegwerphanddoek.
  • Gebruik in openbare toiletten de wegwerphanddoek om de kraan uit te zetten.
Wist je dat je op Lentiamo een gratis handreinigingsgel kan ontvangen met het shoppen door de gespaarde bonuspunten?

Naast dit alles, vergeet ook niet dat niet alle ziektekiemen en bacteriën om ons heen slecht zijn, er zijn er veel die eigenlijk goed zijn voor ons lichaam en ons immuunsysteem. De meesten daarvan leven in ons lichaam, maar ze leven ook in de huid.

De meest voorkomende is de Staphylococcal epidermis, die ons beschermt tegen bacteriële infecties, dus dit artikel is niet bedoeld om je een obsessie te laten ontwikkelen voor het reinigen en wassen elke minuut!

Probeer het in balans te houden en het niet te overdenken. Stay safe!



Bronnen:

1. Eww! New Study Finds Expensive Hotels Have More Germs, https://www.yahoo.com/…0050794.html
2. Trachoma, http://www.who.int/…ts/fs382/en/
3. Facts about hand washing and hand hygiene, https://b4brands.com/…ing-hygiene/
4. NSF International Household Germ Study, http://www.nsf.org/…-summary.pdf
5. Good Bacteria Vs. Bad Bacteria: How Bacteria Can Be Healthy Too!, https://www.scienceabc.com/…healthy.html

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten