Français

Bestaande klant?

Ogen en stress: Kan stress je zicht beïnvloeden?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 03. 12. 2024. Geschreven door Lentiamo

Wist je dat stress daadwerkelijk invloed kan hebben op je zicht? Het is waar! Wanneer we gestrest zijn, kan onze bloeddruk onregelmatig worden en kan ons lichaam hormonen afgeven die ervoor zorgen dat onze bloedvaten, ook die in onze ogen, zich vernauwen.

Dit kan leiden tot wazig zicht, vermoeide ogen en zelfs hoofdpijn. Bovendien kan stress bestaande oogproblemen, zoals het droge-ogen-syndroom en glaucoom, verergeren.

In dit artikel verkennen we de verschillende soorten oogongemakken die voortkomen uit stress en geven we een overzicht van symptomen en mogelijke oplossingen op kort en lang termijn.

Hoe zijn ogen en angst met elkaar verbonden?

Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen visuele ongemakken en verschillende vormen van stress, waaronder angst, algemene stress, hyperstimulatie en emotionele uitputting.

Als gevolg van stress en angst komt ons lichaam in een staat van nood en begint het signalen af te geven die belangrijk zijn om op te merken. Deze signalen manifesteren zich ook via ons zicht.

Stress vormt namelijk een uitdaging voor ons hele immuunsysteem. Tijdens periodes van langdurige angst en nervositeit lijdt de bloedcirculatie hieronder, waardoor de efficiëntie afneemt, minder zuurstof naar de weefsels wordt aangevoerd en gifstoffen langzamer en moeilijker worden afgevoerd.

Verminderde bloedtoevoer naar de ogen kan tot verschillende oogongemakken leiden. Daarnaast worden typische fysieke reacties die we ervaren tijdens stress, zoals het aanspannen van gezichtsspieren en slecht slapen, ook geassocieerd met visuele problemen gerelateerd aan angst.

Lees verder om te ontdekken welke dit zijn.

Hoe stress je ogen beïnvloedt

Stress kan op verschillende manieren invloed hebben op ons zicht. Met de hulp van de experts van Lentiamo analyseren we hieronder de meest voorkomende.

Wazig zicht

Door stress veroorzaakte visuele beperkingen, zoals wazig zicht, kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Het wordt vaak toegeschreven aan de fysiologische effecten van stress op het lichaam, waaronder veranderingen in de bloedstroom en hormoonniveaus. Het vaststellen van de oorzaken is cruciaal, vooral als het ongemak chronisch is en niet lijkt samen te hangen met visuele beperkingen zoals verziendheid, bijziendheid, astigmatisme of presbyopie.

Vermoeide ogen

Deze aandoening kan worden veroorzaakt door langdurige periodes van intense fysieke of emotionele stress, wat kan leiden tot spierspanning en vermoeidheid in de ogen. Voldoende rust, ontspanning en oogoefeningen kunnen helpen om de symptomen te verlichten en oogvermoeidheidssyndroom te voorkomen.

Droge of tranende ogen

Door stress veroorzaakte ongemakken aan de ogen kunnen zich ook manifesteren als droge ogen of overmatig tranen. Deze symptomen kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel en veranderde traanproductie. Het beheersen van stressniveaus en gerichte behandeling van onderliggende oorzaken kan deze symptomen verlichten en de gezondheid van de ogen verbeteren.

Oogtrekkingen

Een andere veelvoorkomende stressgerelateerde aandoening waarbij de spieren rond het oog onwillekeurig samentrekken. Deze aandoening, ook bekend als ooglid-myokymie, kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder angst, vermoeidheid en cafeïneconsumptie. Hoewel het meestal onschadelijk is, kan aanhoudende oogtrekking medische aandacht vereisen.

Lichtgevoeligheid

Ook bekend als door stress veroorzaakte fotofobie, kan dit fenomeen worden veroorzaakt door verschillende stressoren, waaronder emotionele, fysieke of omgevingsfactoren. Een juiste diagnose en behandeling zijn essentieel om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Tunnelzicht

Het treedt op wanneer iemands waarneming beperkt en smal wordt als gevolg van de effecten van stress. Deze aandoening kan leiden tot een verminderd vermogen om informatie te verwerken en weloverwogen beslissingen te nemen.

Oogfloaters

Het optreden van oogfloaters, kleine vlekjes of stipjes die in het gezichtsveld verschijnen, wordt soms in verband gebracht met stress. Dit fenomeen treedt op wanneer de geleiachtige substantie van het glasvocht degenereert, van dichtheid en viscositeit verandert en verschillende formaties vormt.

In de meeste gevallen vereisen floaters geen behandeling en verdwijnen ze uit het gezichtsveld. Als ze echter aanhoudend zijn of snel veranderen, wordt professioneel advies aanbevolen.

Hoofdpijn

De mechanismen die hoofdpijn aan stress koppelen zijn uitgebreid en complex. Het is goed gedocumenteerd dat stress een keten van gebeurtenissen kan veroorzaken die leiden tot de ontwikkeling van hoofdpijn en oogmigraines. Voldoende hydratatie, een goede houding en geschikte medicatie zijn altijd goede ideeën bij incidentele verschijnselen.

Als je echter regelmatig last hebt van hoofdpijn, is het verstandig om een grondig onderzoek te laten doen door een medisch professional.

Kan stress bloeddoorlopen ogen veroorzaken?

Stress kan inderdaad een bijdragende factor zijn voor rode ogen, zij het meestal op een indirecte manier.

Allereerst kunnen we ons afvragen: waarom kunnen onze ogen “bloeddoorlopen” raken? In gevallen waarin het oog geïrriteerd is of overbelast raakt, zullen de bloedvaten in het gebied verwijden om een betere doorbloeding te bevorderen.

Deze fysiologische reactie is een natuurlijke beschermingsmechanisme van het oog en is verantwoordelijk voor het kenmerkende rode uiterlijk van het getroffen oog.

Wanneer we gestrest, angstig, slecht uitgerust en vermoeid zijn, kunnen onze ogen rood worden als gevolg. In andere gevallen kan dit fenomeen om verschillende redenen optreden. Lees ons uitgebreide artikel over rode ogen voor meer informatie.

Kan stress je ogen permanent beschadigen?

Normaal gesproken niet. Het is geruststellend om te weten dat de meeste door stress veroorzaakte visuele problemen slechts tijdelijk zijn en zullen verdwijnen zodra ontspanningstechnieken worden toegepast. Langdurige mentale stress kan echter een schadelijk effect hebben op de ooggezondheid, wat kan leiden tot visuele vervormingen en mogelijk verlies van het gezichtsvermogen.

persoon met gesloten ogen die zijn hoofd vasthoudt

Het is van groot belang om stressmanagement en zelfzorgpraktijken te prioriteren om de negatieve effecten van stress op ons lichaam te verminderen.

Het inwinnen van professioneel medisch advies wordt altijd aanbevolen voor degenen die last hebben van aanhoudende of ernstige visuele stoornissen, zelfs wanneer deze door stress worden veroorzaakt. Je oogspecialist zal je de juiste tips geven om ongemak te verlichten en mogelijke verergering te voorkomen.

Wat kun je doen om stressgerelateerde oogproblemen te voorkomen?

Om stressgerelateerde oogproblemen te voorkomen, zijn er verschillende eenvoudige methoden die je kunt proberen. Door deze strategieën toe te passen, kun je het risico op het ontwikkelen van stressgerelateerde oogproblemen aanzienlijk verminderen en een optimale ooggezondheid behouden. In veel gevallen zijn ze zo effectief dat je de voordelen vrij snel zult merken.

Hier zijn de beste tips van de specialisten van Lentiamo om stressgerelateerde oogproblemen te vermijden:

Neem regelmatig pauzes

Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt van activiteiten die mentaal en fysiek zwaar zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat korte pauzes elk uur fysieke en mentale belasting verminderen, zodat je met hernieuwde focus en energie kunt terugkeren naar je taken. Daarnaast kan het helpen om burn-out te voorkomen en het risico op chronische stressgerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen.

Probeer blauwlichtbrillen

Door de hoeveelheid blauw licht die de ogen bereikt te verminderen, kunnen computerbrillen het ongemak verlichten dat gepaard gaat met langdurig schermgebruik. Dit kan ook de kwaliteit van je slaap verbeteren en daardoor mogelijk je stressniveau overdag verlagen.

Oefen ontspanningstechnieken

Diepe ademhaling, meditatie of yoga kunnen helpen om stressniveaus te verlagen. Door langzaam en diep adem te halen, kun je de ontspanningsreactie van het lichaam activeren, de bloeddruk en hartslag verlagen, de spijsvertering verbeteren en het immuunsysteem versterken. Regelmatige beoefening kan leiden tot langdurige voordelen, zoals verbeterde mentale helderheid en emotionele stabiliteit.

Handhaaf een gezond, uitgebalanceerd dieet

Het consumeren van voedingsrijke producten zoals fruit, groenten en volle granen kan helpen om je stemming te reguleren en angst te verminderen. Bovendien kan een uitgebalanceerd dieet de algehele fysieke gezondheid verbeteren, wat leidt tot een grotere veerkracht en beter stressmanagement.

Beweeg regelmatig

Fysieke beweging helpt bij het vrijmaken van endorfines, natuurlijke stemmingverbeteraars, en is een effectieve manier om stress te beheersen en het algehele welzijn te verbeteren.

Geef prioriteit aan kwaliteitsslaap

Slaap bevordert fysieke en mentale herstel, verbetert cognitieve functies en stemmingen. Voldoende slaap ondersteunt ook de immuunfunctie, vermindert het risico op chronische ziekten en helpt bij het reguleren van eetlust en gewicht.

Houd een dagboek bij

Het opschrijven van gedachten en emoties kan helpen om gevoelens te verwerken en te begrijpen, wat leidt tot een verlaging van stressniveaus. Het bijhouden van een dagboek kan een gevoel van controle en organisatie bieden, waardoor je stressfactoren effectiever kunt aanpakken.

Zoek professionele hulp

Wat als je alles hierboven al hebt geprobeerd, maar het niet genoeg is om je stressniveau en door stress veroorzaakte oogproblemen te beheersen? Dan is het belangrijk om professionals te raadplegen.

  • Raadpleeg je huisarts om te begrijpen welke concrete maatregelen je kunt nemen om stress te verminderen en de kwaliteit van je leven te verbeteren.
  • Overweeg psychologische welzijnsdiensten. Als je merkt dat je herhaaldelijk stressgerelateerde problemen ervaart die je dagelijks leven verstoren, kan therapie mogelijk helpen.
  • Plan oogonderzoeken om veranderingen in je zicht te monitoren en mogelijke problemen vroegtijdig aan te pakken. Ongeacht stress is het altijd belangrijk om regelmatig een oogarts te bezoeken voor controles.

Wanneer stress toeslaat, is het gebruikelijk om symptomen te ervaren zoals hoofdpijn, wazig zicht, vermoeidheid of droge ogen. Negeer deze tips en trucs niet – je ogen (en je algehele gezondheid) zullen je dankbaar zijn!

Afsluitende gedachten van Lentiamo:

Het is belangrijk om te erkennen dat stress je zicht daadwerkelijk kan beïnvloeden. Tijd voor jezelf nemen of eenvoudige ontspanningstechnieken proberen, is vaak een oplossing. Het wordt echter aanbevolen om medisch advies in te winnen als je veranderingen in je gezichtsvermogen ervaart of je je overweldigd voelt door stress.

bronnen

1. PubMed, The associations and mediators between visual disabilities and anxiety disorders in middle-aged and older adults: A population-based study

2. Mount Sinai, Relaxation techniques for stress

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten