Français

Bestaande klant?

Vind de perfecte bril met de juiste brillenglazen

brillenglazen
 

Je hebt een oogmeting gehad, je hebt jouw brilvoorschrift voor je neus en wil eindelijk je nieuwe bril bestellen? Er zijn een paar dingen om te overwegen.

Net zoals de sterkte van de glazen of het montuur een belangrijke rol speelt in het comfort en het zicht, zo spelen de brillenglazen ook een belangrijke rol. En er zijn nogal wat verschillende variaties van. Maar maak je geen zorgen, de Lentiamo Brillengids zal je helpen de verschillende soorten glazen te begrijpen en zal uiteindelijk een grote hulp zijn bij het kiezen van je brillenglazen!

 

Welke soorten brillenglazen zijn verkrijgbaar?

Een bril is een complex visueel hulpmiddel dat uit verschillende componenten bestaat. De belangrijkste zijn de brillenglazen. Het is immers uiteindelijk de factor die bepaalt of je tevreden bent met je bril of niet.

Bekijk de verschillende soorten, materialen en coatings van onze brillenglazen!

 
Enkelvoudige brillenglazen

 

Enkelvoudige brillenglazen

Enkelvoudige brillenglazen zijn het meest voorkomende type glazen op sterkte. Ze bieden een enkel zichtsveld, ofwel één sterkte, over de hele lens om bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie) en astigmatisme te corrigeren.

Enkelvoudige glazen zijn beschikbaar voor dichtbij(+) of veraf (-).

 
Bifocal lenses

 

Bifocale brillenglazen

Sommige mensen hebben een bril nodig voor zowel het lezen als voor veraf.. In plaats van een aparte bril voor elke situatie, kunnen bifocale brillen een comfortabelere optie zijn.

Bifocale brillenglazen worden gescheiden door een zichtbare lijn: een groter gebied voor zicht op afstand met een kleiner gedeelte voor het lezen.

Als je voor het eerst een bifocale bril draagt, kun je enige tijd nodig hebben om aan deze glazen te wennen. Dit komt vooral omdat je moet leren om je ogen te bewegen tussen de twee gedeeltes van het brillenglas.

Je moet weten dat bifocale brillenglazen een ouder type zijn. Tegenwoordig gebruiken opticiens meestal multifocale ofwel varifocale brillenglazen.

 
Multifocale of varifocale brillenglazen

 

Multifocale / Varifocale brillenglazen

Het verschil tussen bifocaal en multifocaal is dat er geen zichtbare lijn is tussen de afzonderlijke visuele gebieden. Ze hebben een naadloos, onzichtbaar ontwerp waarbij de kracht "progressief " verandert over het hele glas. Ook zijn multifocale brillenglazen comfortabeler om te dragen dan bifocale brillenglazen.

Het primaire kijkgebied in een multifocaal brillenglas is voor de afstand, met een gebied aan de onderkant van het brillenglas voor dichtbijzicht of lezen, en een gebied voor tussentijds zicht in het midden.

Dus, multifocale brillenglazen combineren drie voorschriften in één bril. Zo kan je close-up werk doen (bv. een boek lezen), middellange afstand werk (bv. het bekijken van een website op een computer), of het bekijken op afstand (bv. autorijden), zonder dat je je bril hoeft te verwisselen. Met multifocale brillenglazen kan je dus duidelijk zien op elke afstand. Ze worden soms ook wel varifocale of progressieve brillenglazen genoemd.

 
Esthetische brillenglazen zonder sterkte

 

Brillenglazen zonder sterkte

Voor wie een bril alleen voor fashion doeleinden koopt, bieden wij brillen met transparante glazen aan. Deze brillenglazen hebben geen sterkte en worden alleen om cosmetische redenen gedragen. In de Lentiamo webshop kan je eenvoudig transparante glazen toevoegen aan je gekozen montuur in de eerste stap van het aankoopproces. Je kunt ook een blauw-lichtfilter op je glas laten aanbrengen om je extra bescherming te geven met jouw nieuwe, fashionable bril. Lees meer over het ‚blauw-licht filter‘ hieronder.

 

Hiermee hebben we de drie belangrijkste soorten brillenglazen samengevat. Maar welke andere factoren spelen een rol bij de keuze van de beste glazen? Juist, het materiaal van de glazen.

 

Welke materialen voor glazen zijn het beste?

CR-39 brillenglazen

Een zeer populair en veel gebruikt materiaal is CR-39, een speciale kunststof.

CR-39 brillenglazen worden vaak voorgeschreven voor hun comfort, duurzaamheid en schokbestendigheid.. Dit lichtgewicht materiaal heeft een uitstekende optiek en is het meest geschikt voor lichte voorschriften.

Polycarbonaat brillenglazen

Polycarbonaat is een kunststof die lichter en schokbestendiger is dan CR-39, waardoor het een gewenst materiaal is voor kinderzonnebrillen, en veiligheids- en sportbrillen. De polycarbonaat glazen bieden 100% UV-bescherming.

Vandaag de dag is er echter een nieuwer en lichter lensmateriaal met vergelijkbare impact-eigenschappen als polycarbonaat. Het heet Trivex®.

Trivex® brillenglazen

Trivex glazen zijn lichtgewicht en stootvast en ze bieden 100% UV-bescherming. Trivex-brillenglazen bieden ook een scherper centraal en randzicht dan andere kunststof glazen. Bij Lentiamo kunnen we jouw bril produceren met ofwel Trivex, CR-39 of High index glazen.

 

High index brillenglazen

De index van glazen is een getal dat beschrijft hoe dik of dun de glazen zijn. Hoe hoger de index van het glas, hoe dunner het glas. Dus hoe dunner de lens, hoe lichter de glazen zijn en hoe meer UV-bescherming ze bieden. Je kunt de verschillende indexen vinden onder de namen MR 8 (1,60) – High-index, MR 10 (1,67) – High-index en MR 174 (1,74) – High-index.

Dunnere brillenglazen zijn ook stijlvoller en kunnen aan vele soorten zichtbehoeften voldoen, waaronder hogere voorschriften/sterktes.

De volgende tabel toont de meest voorkomende indexen en hun respectievelijke UV-bescherming in nanometers. Lees hier meer over het UV 400 filter.

  • 1.5 „low-index“ (CR-39) – UV 380 nm
  • 1.53 Trivex – UV 400 nm
  • 1.59 Polycarbonaat – UV 400 nm
  • 1.6 High-index MR 8 – UV 400 nm
  • 1.67 MR 10 High-index – UV 400 nm

Let op: Polycarbonaat en MR 174 brillenglazen zijn alleen te koop zijn in onze optiekzaak in Praag, Tsjechië.


 

Bekijk nu de eigenschappen van CR-39, MR (1.60; 1.67; 1.74) en Trivex® brillenglazen en indexnummers:

 
  CR-39 MR (1.60; 1.67; 1.74) Trivex®
Optische prestaties Zeer goed Goed Uitstekend
Dunheid Standaard Extreem dun Heel dun
UV filter Goed Uitstekend Uitstekend
Sterkte en duurzaamheid Goed Heel goed Uitstekend

 

 

Nu je de beste glasmaterialen hebt leren kennen, willen we je graag de verschillende soorten coatings en afwerkingen laten zien.

 

 

 

Welke glascoating is het meest geschikt voor jouw bril?

UV-coating

Je wilt goed zien en ondertussen je ogen beschermen tegen het zonlicht? Geen probleem met een UV-beschermende coating op jouw bril. Op Lentiamo kan je een BlueCut UV420 nm coating op je CR-39 glazen laten aanbrengen. Dit geeft je een uitstekende UV 420 bescherming.

Antireflectiecoating

Op Lentiamo kan je een speciale gratis anti-reflectielaag op je bril laten aanbrengen. De anti-reflecterende laag met harde coating voorkomt ongewenste schittering en krassen. Het biedt ook een basisbescherming tegen water en vuil.

Superhydrofobe coating

Daarnaast bieden wij de zogeheten superhydrophobic coating met anti-reflectie en anti-kras werking aan. Het biedt een hoogwaardige water- en vuilafstotende finish. Bovendien wordt het onderhoud van de brillenglazen veel eenvoudiger.

Computer „Blue Cut“ filter

Speciale bescherming wordt ook geboden door de Computer „Blue Cut“ filter, ofwel een blauw licht-filter. Het blokkeert schadelijk blauw licht dat door verschillende schermen wordt uitgestraald. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor je ogen, je slaapkwaliteit en je welzijn. Het BlueCut filter met UV 420 nm biedt ook bescherming tegen reflectie en krassen, een hydrofobe behandeling en een UV 420 filter.

Als je een fashionable computerbril wilt kopen die alleen een blauwlichtfilter biedt, bekijk dan de Meller Blue light brillen.

Anti-condens coating

Als je een anticondenslaag op je brillenglazen wilt, Lentiamo kan een coating bestellen bij het bedrijf Essilor. Het heet Optifog®. Daarnaast kan je ook zelf anticondensgel kopen en deze op je brillenglazen aanbrengen.

Anti-fog coatings kunnen worden aangebracht op kunststof, polycarbonaat en andere brillenglazen. Houd er echter rekening mee dat anticondenscoating alleen kan worden gekocht in onze optiekzaak in Praag, Tsjechië.
 


 

Lees meer

Stijladvies en tips voor het kiezen van de juiste zonnebril en bril.

Mijn bestelling

Log in zodat we je bestelling kunnen vinden.